Aktualno

Koledar društvenih dogodkov

Nalaganje... Nalaganje...

Novice

Izšla je nova številka GEOmixa!

V zavihku GEOmixa lahko najdete spletno različico nove številke GEOmixa, ki je tokrat posvečena gozdovom. Revijo najdete tudi tu. 📖

4. slovenski vikend

4. slovenski vikend je za nami! 💯
Študenti geografije treh slovenskih univerz smo se po enoletnem predahu ponovno srečali v Čepovanu. Vsem udeležencem se zahvaljujemo za super družbo. Verjamemo, da se vidimo tudi naslednjič. 😊

Potopisno predavanje

Vabimo vas na potopisno predavanje z naslovom “Med testi in protesti po manj poznani strani Hongkonga”. Potekalo bo 15. februarja 2022 ob 19.00 na Oddelku za geografijo v predavalnici 232. Več informacij o dogodku najdete tu.

Naročanje društvenih oblačil in stekleničk

Začeli smo zbirati naročila za društvena oblačila in stekleničke z geografskimi motivi. Vse informacije najdeš v spletnem obrazcu, ki je namenjen naročanju, najdeš pa ga tu. Ob naročilu lahko sodeluješ tudi v dobrodelni akciji. Z njo zbiramo sredstva, ki bodo namenjena Filipincem, prizadetim v času pustošenja tajfuna Rai. Naročila zbiramo do 13. februarja 2022. Po oddanem naročilu te bomo obvestili o nadaljnjih korakih.

Obdarovalna akcija

Društvo mladih geografov Slovenije v sodelovanju z 2. letnikom prve stopnje organizira obdarovalno akcijo in celoten Oddelek za geografijo vabi k sodelovanju.

Prejemnik darila lahko ugotovi iz kje prihaja njegov skrivni božiček prek vsebine darila, zato je priporočljivo izbrati nekaj tipičnega za tvojo občino oz. regijo, iz katere prihajaš (darilo lahko izdelaš oz. spečeš sam ali pa podpreš lokalnega umetnika ipd.). Vsebuje naj manjšo pozornost, z denarno vrednostjo v višini 7 €. Po želji v darilu lahko razkriješ svoje ime, lahko pa tudi ostane skrivnost.

Prijave zbiramo do 17. decembra do 23.59 prek te povezave. Po vseh zbranih prijavah boš do nedelje prejel_a elektronsko sporočilo z dvema številkama. S prvo številko označiš darilo, ki ga boš pripravil_a za kolega_ico, z drugo številko pa bo oštevilčeno darilo, ki bo namenjeno tebi.

Oštevilčena in darila bomo zbirali na Oddelku za geografijo 20. in 21. decembra med 11. in 13. uro v kartografski zbirki (soba 219a). Če kdo v navedenih terminih zaradi upravičenih razlogov darila ne more oddati, lahko kontaktira društvo prek te povezave, da se dogovorimo za alternativni prevzem.

Svoje darilo boš lahko prevzel_a 22. decembra, na dan tradicionalne prednovoletne geografske čajanke, med 10. in 12. uro v bližini okrašene novoletne smreke.

Spletno potopisno predavanje: S kolesom v Pariz

Skozi Matejeve zgodbe se bomo popeljali po zavitih slovenskih, avstrijskih, nemških in francoskih cestah. Zagrizli bomo v 2504 m visok prelaz Hochtor, iskali zavetrje po razprostranih gričevjih Bavarske, prebili Maginotovo linijo in načrtovali večerjo v najbolj znani pariški restavraciji Gusteau’s. 🥂
Pot nas bo torej vodila vse do mesta ljubezni in umetnikov, Pariza. 🎨💕
🚲V torek, 7. 12, vas ob 19. uri vabimo, da se nam pridružite na potopisnem predavanju S kolesom v Pariz. Poleg kolesarskih prigod in okušanja bogate kulinarike kuhinje na kolesu (makaroni na tisoč in en način), boste izvedeli tudi, ali je Mateju hkrati uspelo diplomirati.👨‍🎓👏
🚲Prijave za relacijo Kranj – Pariz se zbirajo na: https://forms.gle/eXqWvoDhUg5AMS8j8
Se vidimo!🌍

Dan geografskih informacijskih sistemov

💻 Bliža se dan geografskih informacijskih sistemov! 💻
Tudi letos bomo organizirali delavnico, na kateri bodo študenti lahko pridobili nova praktična znanja s področja uporabe GIS. Tokrat bomo spoznali osnove programskega orodja QGIS 🗺️.
Za udeležbo je potrebna predhodna prijava (https://forms.gle/aNZ8EmhnXn4sjqMCA ). Ker je število mest omejeno, te bomo v primeru prijave obvestili, ali se dogodka lahko udeležiš v živo ali prek spleta. Mesta se bodo zapolnila glede na vrstni red prijav, upoštevalo pa se bo tudi (ne)članstvo v društvu.

Jesenska pogozdovalna akcija

Zaradi številnih naravnih nesreč, ki so čez leta povzročile veliko škode v slovenskih gozdovih, smo se v društvu odločili, da organiziramo pogozdovalno akcijo. S tem želimo ohraniti številne gozdne funkcije, ki so ključnega pomena tudi za nas, zato vas vabimo, da se nam v soboto, 6. novembra, pridružite pri pogozdovalni akciji, ki jo bomo izvedli skupaj z Zavodom za gozdove. Sadike bomo sadili na objektu v Kolovcu (pri Domžalah, blizu Arboretuma Volčji Potok).
Zaradi lažje organizacije, prosimo, da izpolnite ta obrazec: https://forms.gle/peDxsETsuTzEU9YUA.
Povabite lahko tudi svoje kolege, starše ali sosede! Pogozdovanje je odlična priložnost za druženje izven študijskih obveznosti in pridobivanje novih poznanstev. Starejši geografi bodo mlajšim na voljo tudi za informacije o študiju in podali napotke, kako biti pravi geograf 😉.
Več nas bo, več sadik bomo zasadili! 🌳😀

Dmgs gre v hribe – Kompotela

Po odpadlem poletnem terminu ste v nedeljo, 24. 10., znova vabljeni na pohod na Kompotelo.

Izlet fizično ne bo zahteven, zato je primeren za vsakogar, vsekakor pa ne pozabi na primerno terensko obutev 🥾, topla oblačila 🧤🧣, dovolj pijače in malico🥪.

Dobimo se ob 8. uri na parkirišču Jezerca. Prijave zbiramo na egea.ljubljana@dmgs.si do 21. 10. do 18.00. V prijavnici navedi ime, priimek ter sporoči, če lahko nudiš prevoz oz. če ga potrebuješ. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen, udeležba na dogodku pa je na lastno odgovornost.
Se vidimo!